Terug

€ 5 KORTING ACTIECODE = GRAS2024 ( > € 135,00 bij min. besteding van 135,-)

Paddenstoelen in het gazon en nu?

Paddenstoelen in het gazon en nu?

Paddenstoelen zijn schimmels die bestaan uit verschillende schimmeldraden.
Ze zijn er in vele verschillende soorten, vormen, formaten en kleuren. Paddenstoelen leveren over het algemeen geen schade op voor het gras, maar de meeste tuinliefhebbers zien ze liever niet in het gazon. Gelukkig zijn paddenstoelen vrij eenvoudig te verwijderen en te bestrijden.

Oorzaak paddenstoelen
Paddenstoelen komen voort uit schimmels. In paddenstoelen bevinden zich sporen waaruit nieuwe schimmels ontstaan. Veel paddenstoelen leven en groeien door zich te voeden met organisch materiaal, zoals takken, schors, bladeren en plantenresten. Voedselrijke bodems of het gebruik van organische meststoffen zijn dan ook vaak de oorzaak voor het verschijnen van paddenstoelen. Ze komen tevoorschijn bij de juiste weersomstandigheden, zoals bij vochtig en warm weer. Als de weersomstandigheden minder gunstig voor ze worden, verdwijnen de paddenstoelen weer snel uit zichzelf.

Nieuw gazon
Kort na de aanleg van graszoden wil het wel eens voorkomen dat er kleine paddenstoelen uit de grond komen. Ze ontstaan door groei op achtergebleven organisch materiaal of door het hoge stikstofgehalte in de bodemverbeteraars die vaak (teveel) gebruikt worden tijdens de aanleg. Het vele sproeien van het nieuwe gazon in combinatie met een hogere temperatuur maakt dat schimmels als paddenstoelen uit de grond schieten. Ze zijn niet schadelijk en verdwijnen weer zodra het organisch afbreekbaar materiaal is verbruikt.

Paddenstoelen verwijderen
Paddenstoelen horen niet thuis in een strak en groen gazon en hoewel ze niet schadelijk zijn, kan het gewenst zijn ze zo snel mogelijk te verwijderen. Met het maaien van het gras kunnen de paddenstoelen eenvoudig worden afgevoerd. Vang de paddenstoelen met het gras op in een opvangbak om te voorkomen dat sporen zich opnieuw over het gazon verspreiden.

Paddenstoelen bestrijden
Organisch afval trekt schimmels en daarmee paddenstoelen aan. Houd het gazon daarom vrij van organische materialen en verwijder zoveel mogelijk maaisel, bladeren en plantenresten. Gras gebruikt bij ongunstige groeiomstandigheden minder meststoffen met als gevolg dat deze stoffen in de grond aanwezig blijven. Tegelijkertijd zorgt de herfst voor gunstige weersomstandigheden voor schimmels. Gebruik vanaf eind september geen snelwerkende of organische stikstofbemesting meer. Een vochtige bodem kun je voorkomen door het gazon goed te beluchten. Dat zorgt ervoor dat het vocht snel in de bodem trekt. Regelmatig maaien kan ook gunstig zijn voor het sneller opdrogen van het gazon. Zon en wind krijgen dan meer ruimte om het vocht in de grond sneller te laten verdampen. Maai geen nat gras, maar wacht altijd tot het droog is. Nat gras plakt samen en kan het gazon verstikken, wat weer andere vervelende problemen kan veroorzaken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    / - Reviews @
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »